Traditionen att tillverka rom på den karibiska paradisön St. Croix hänger intimt samman med produktionen av socker. Grödan introducerades av engelsmännen i början av 1600-talet och knappt 300 år senare hade den gjort ön till en av Karibiens rikaste.
Rom var till en början en biprodukt då den framställdes av melass som blev över vid sockerframställningen. Det visade sig dock ganska snart att rommen var minst lika lukrativ som sockret och i stort sett varje plantage framställde sin egen. Tack vare rommen kunde sockerplantagerna gå med vinst även under dåliga år.
Cruzan Light Rum 2 yrs har lagrats 2 till 4 år och har genomgått en lätt kolfiltrering för att ge en ljusare färg och en lättare karaktär.
Cruzan Light Rum är unik i sin kategori pga lagringstiden som ger en lätt Chardonnaytonad färg och en högre kvalitet än sina konkurrenter. Familjen Nelthropp som bott på St.Croix i sju generationer har ägt ett flertal av öns socker- och romplantager. Man är också ägare till Cruzan Rum Distillery, grundat 1760. Då framställdes rommen hantverksmässigt av öns egna råvaror. Numera odlas inte längre socker på St. Croix och Cruzan köper in sin melass från andra öar i Karibien eller från Central- eller Sydamerika. Det hantverksmässiga spelar fortfarande en stor roll hos Cruzan, men man har bytt ut gamla pot stills mot kolonnpannor, förbättrat jäsmetoder och investerat i ett välutrustat laboratorium. Den rom som produceras idag är ren, elegant och rund. Med sådana egenskaper har den gjort sig populär hos både konnässörer och barbesökare. Förutom 2-årig ljus och mörk rom görs en 5-årig mörk, Diamond Estate, samt en Single Barrel där äldsta ingående destillat är 12 år. Som komplement till dessa produceras även en rad smaksatta romsorter. Tack vare den genomgående höga kvaliteten har Cruzans olika romstilar vunnit pris i flera internationella dryckestävlingar.
Ljus, klar, chardonnaytonad färg.
Medelfyllig romkaraktär
Medelfyllig romkaraktär med inslag av vanilj och fat.